fredag 30 april 2010

Men varför firar vi egentligen Valborgs?

Välkommen våren! Grattis Kungen! Men varför firar vi egentligen Valborgs?

Traditionen Valborg grundar sig ursprungligen på en historia om en kvinna som hette Valborg och levde på 700-talet. Hon var nunna och förklarades som helgon den 1 maj år 799. Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat till vikingarnas festligheter kring deras välkomnande av våren. Valborg firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland.

Efter hennes helgonförklaring blev hennes namn kopplat med vikingarnas vår och fruktsamhets festligheter. Dessa festligheter ägde rum ungefär samtidigt varje år, runt den 30 april. Hon utsågs till beskyddarinna för de som trodde på onda makter.

Att tända eldar i Sverige började man med först under medeltiden i östra Sverige, medan andra delar av landet brukade vänta till mitten av maj med eldarna. Eldarna var till för att skrämma bort övernaturliga varelser, vargar och annat otyg. De gjordes innan man skulle släppa ut djuren på bete för sommaren, den första maj. Omkring dessa eldar brukade man slå på trummor, skramla med grytlock och skrika. Idag är det smällare och fyrverkerier som gäller istället, och kanske en och annan sång.

Hitta din sommardate! Pröva gratis personlighetstest.

Inga kommentarer: